Nederlanders willen muziek van een mens, niet van een computer

Ruim zeventig procent van de Nederlanders vindt het belangrijk dat muziek door een mens gemaakt is, en niet door AI. En als het wel met AI gemaakt is moet dat duidelijk aangegeven worden. Dat blijkt uit de allereerste Muziekmonitor die NVPI Muziek vandaag publiceert. Uit de monitor blijkt verder dat veel mensen muziek belangrijk vinden voor hun welzijn en radio veruit de meest gebruikte manier is om nieuwe muziek te ontdekken.
Hoewel de meeste Nederlanders liever luisteren naar muziek gemaakt door een echt persoon, maakt ‘maar’ vier op de tien Nederlands zich zorgen over de opkomst van AI-muziek. Bijna zeventig procent vindt dat het aangegeven moet worden als muziek met AI gemaakt is. Muziek doet ertoe: bijna driekwart van de mensen zegt dat muziek belangrijk is voor het welzijn.
Radio is springlevend
Radio wordt door de meeste mensen gebruikt om muziek te luisteren, al besteden Nederlanders in totaal meer tijd aan (muziek)streaming. Voor de meeste Nederlanders boven de 35 is radio ook dé manier om nieuwe muziek te ontdekken. De 15- tot 34 jarigen doen dat via streamingplatforms en jongeren van 13 en 14 jaar via sociale media als TikTok.
Ook ‘fysiek’ blijft populair
Dat vinyl en cd’s een belangrijk onderdeel zijn van de muziekbeleving, blijkt al jaren uit de omzetcijfers van de muziekindustrie. De Muziekmonitor laat dat nu ook zien: twintig procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar ‘fysieke’ muziek gekocht. Opvallend is de groep waarin fysiek het populairst is: 28 procent van de jongeren tussen 15 en 17 jaar kocht het afgelopen jaar een lp of cd. Meest genoemde reden: leuk om muziek fysiek te bezitten.
Allereerste Muziekmonitor
Met de Muziekmonitor heeft NVPI Muziek voor de eerste keer op zo’n grote schaal onderzoek gedaan naar het muziekgebruik in Nederland. Via GfK werden 2000 respondenten vanaf 13 jaar vragen en stellingen over muziek voorgelegd. Daarmee ontstond een beeld dat representatief is voor de Nederlandse bevolking.

