visual

Cultureel/maatschappelijk

Beeld en Geluid

De audioleden van NVPI leveren van alle producten die zij in Nederland uitbrengen twee exemplaren aan de het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (voorheen Nederland Audiovisueel Archief). Zo bouwt Beeld en Geluid een imposant archief op waaruit radio- en documentairemakers, onderzoekers, maar ook burgers kunnen putten als zij op zoek zijn naar muziek of beeld. Beeld en Geluid heeft tevens toestemming gekregen van de audioleden van NVPI om een (digitale) kopie te maken voor wie daarom vraagt, indien het gezochte materiaal niet meer te verkrijgen is of zal zijn in de nabije toekomst.

Archiefovereenkomst

NVPI heeft een langdurige samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid inzake archivering en het behoud van de omvangrijke audio- en audiovisuele collectie van het instituut. Tevens werkt NVPI met het instituut samen ten behoeve van educatieve projecten en educatief, onderwijsmatig en wetenschappelijk gebruik van de diverse verzamelingen werken die zich in de omvangrijke collectie bevinden, waaronder geluidsopnamen/fragmenten die voorkomen in op televisie uitgezonden omroepprogramma's.

Fonografisch Museum

NVPI is samen met Buma/Stemra eigenaar van het Fonografisch Museum. Samen financieren ze ook het onderhoud van de collectie. Het Fonografisch museum maakt deel uit van het Omroepmuseum en bestaat uit een bijzondere collectie fonografen en andere geluidsapparatuur en geeft zo een bijzonder overzicht van de ontwikkelingen hierin.